Trinity's Praktijk voor Voetverzorging


Voetproblemen


Voetproblemen ontstaan veelal doordat u er onnodig lang mee ‘rondloopt.’ Dit, terwijl in mijn praktijk ,uw voeten vaak pijnloos en binnen een behandeling van circa drie kwartier weer in topconditie kunnen worden gebracht. Daarna loopt u weer als op 'wolken.'
 

Eeltvorming 


 


Eelt aan de voeten als bescherming

Eelt is een natuurlijke reactie van de huid op extra druk. Een natuurlijke beschermlaag. Aan de voeten hebben we ook een dergelijke beschermlaag bijvoorbeeld op de bal en onder de hiel, de plaatsen waarop wij staan: 'drukpunten.'
 


Overtollig eelt aan de voeten

Bij veel mensen wordt deze beschermlaag te dik en gaat pijn doen bij het lopen. Dan hebben we te maken met overtollig eelt, vaak in combinatie met likdoorns. Dit eelt kan door mij deskundig worden teruggebracht tot de normale dikte en eventuele likdoorns worden verwijderd.
 


Eelt door verkeerd schoeisel

Ook kan eelt ontstaan door de druk van de schoen boven op de tenen of teentoppen, met als gevolg: kans op pijnlijke likdoorns. Meestal is dan de schoen de oorzaak, deze is te klein of te nauw. Ook te wijde schoenen kunnen eelt veroorzaken omdat er dan een constante wrijving is tussen de huid en de schoen. Goed passende schoenen zijn dus heel belangrijk om extra eeltvorming aan de tenen te voorkomen.
 

Huid/ Voetschimmel

 


Huidschimmel wordt ook wel 'zwemmerseczeem' genoemd. Veel mensen hebben last van deze (jeukende) huidaandoening. Voorkom dat u besmet raakt! Door middel van een biopt kan ik in een vroeg stadium schimmel herkennen. Zo kan een eenvoudige behandeling afdoende zijn.
 

Hoe herkent u huidschimmel (zwemmerseczeem)

Schimmelinfecties komen veelvuldig voor tussen de tenen en onder de voeten. Het begint vaak met blaasjes en door krabben gaat de huid kapot. Deze infectie is zéér besmettelijk.
 

Wat is de oorzaak van huidschimmel

Ze wordt opgelopen in gezamenlijke doucheruimtes, kleedkamers en zwembaden. In een warm en vochtig klimaat gedijen schimmelsporen het best, zodat genoemde ruimtes een bron van (her)besmetting vormen. Ook overmatig zeepgebruik en niet voldoende afdrogen van de voeten (vooral tussen de tenen) draagt bij aan het ontstaan van een schimmelinfectie.
 

Behandeling

In een vroeg stadium kan behandeling met anti schimmelmiddel nog afdoende zijn. Behalve de huid moeten ook alle schoenen behandeld worden met schimmeldodendmiddel. Dit zal heel regelmatig en consequent moeten plaatsvinden om te voorkomen dat men zichzelf telkens opnieuw besmet.  

 

Eigenlijk is een regelmatig bezoek aan de praktijk een 'must' wanneer u wilt voorkomen dat een schimmelinfectie zo uit de hand loopt dat niet alleen uw huid maar ook uw nagels aangetast raken.  Voorkomen is beter dan genezen en dat gaat zeker op voor schimmelinfectie.

Ingroeiende teennagels


Hoe ontstaan ingroeiende teennagels?

De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels is druk door slecht passende schoenen, het verkeerd - te kort - knippen van nagels en een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie. Zijwaartse druk van te smalle schoenen dringt de nagelwal over de nagel heen. Bovenwaartse druk door schoenen met te weinig ruimte in hoogte voor de tenen, duwt de nagel dieper in het nagelbed.
 

Verkeerd knippen 

Als de nagel te kort wordt geknipt geeft dat schijnbaar een verlichting vanwege drukvermindering. Maar meestal zijn dan de gevolgen erger dan de kwaal. Het zachte gedeelte van de teentop kan zich dan over de teennagel krullen, zodat het ingroeien weer opnieuw begint. Nagels hebben juist een beschermende werking voor de zachte teentoppen.

Zij dienen altijd minimaal 1 millimeter uit te steken voorbij de teentoppen. Een ander veelgemaakte fout is, dat men de hoek van de nagel schuin weg knipt. Dit om direct pijnverlichting te geven. Hierdoor kan de nagel steeds dieper in het zachte weefsel van de nagelwal binnendringen. Vaak is er ook nog sprake van een beschadiging door knippen, waardoor zich als het ware een scherpe splinter vormt welke nog makkelijker in het zachte weefsel dringt.

Erfelijke aanleg kan een oorzaak zijn maar In veel gevallen speelt meer dan één van de bovengenoemde  factoren een rol. Wanneer uiteindelijk de nagel dieper in het zachte weefsel binnendringt, ontstaat er een ontsteking. De huid wordt  rood, glanzend en gespannen. Een kloppende pijn in de teen die gevoelig is bij de minste aanraking is het gevolg.
 

Behandeling

U wordt geadviseerd niet zelf langdurig te proberen een ingroeiende nagel te behandelen. Kom zo snel mogelijk naar onze praktijk.Ik kan er voor zorgen dat de nagel drukvrij komt te liggen; d.m.v. diverse technieken  zoals tamponeren ,nagelbeugels en/of siliconen-ortheses.
 

Voorkomen beter dan genezen

Dit gaat zeker op voor een ingroeiende nagel. Wanneer u aandacht schenkt aan de volgende punten kunt u deze pijnlijke aandoening voorkomen:

 • knip teennagels altijd recht en niet te kort
 • knip nooit hoekjes van de teennagel rond af
 • vijl ook de teennagels netjes glad zoals uw vingernagels
 • draag schoenen die voldoende ruimte bieden aan de tenen, zowel in breedte als in hoogte
 • heeft u teennagels die de neiging hebben aan de zijkanten naar binnen te krullen, laat mij u dan adviseren over de mogelijkheden om de nagelgroei te reguleren.  

Niet wachten

Tenslotte adviseren wij u om niet te lang te wachten met een bezoek aan de pedicure na de eerste symptomen van een ingroeiende nagel. Dit om pijnlijke ontstekingen te voorkomen


Kloven 


Kloven zijn plekken waar de huid ingescheurd is. Deze inscheuringen van enkele millimeters tot een centimeter lang zijn aan de oppervlakte breder dan in de diepte. De oorzaak is vaak een droge of juist verweekte huid.
 

Waar komen kloven voor

Aan de hiel ontstaan kloven wanneer de huid extra droog is, meestal in combinatie met overmatige eeltvorming. Aan de tenen door een verweekte huid.
In de praktijk verkoop ik de beste  cremes om kloven te voorkomen.
 

Vochtige kloven tussen of onder de tenen

Deze ontstaan door een verweekte huid door overmatige transpiratie of door langdurig contact met water. Een belangrijke oorzaak is vaak een schimmelinfectie. Deze kan worden behandeld met middelen welke te verkrijgen zijn in de praktijk. Daarbij is het zaak de huidomgeving zo droog mogelijk te houden door na het wassen tussen de tenen goed af te drogen.
 

Droge kloven aan de hiel

Een verminderde talgafscheiding en een beperkte transpiratievorming geeft vaak kloven aan de hiel. De elasticiteit van de huid is afgenomen en leidt daardoor tot scheurvorming. Door een voortdurende belasting kunnen de kloven dieper worden en daarbij gaan ontsteken of zelfs bloeden. In dit stadium een behoorlijk pijnlijke aandoening.
 

Wat doet ik om genezing te bevorderen

Bij vochtige kloven is de behandeling erop gericht zoveel mogelijk infecties te bestrijden. Bij kloven door schimmelinfectie kunt behandelen met een schimmeldodendmiddel dat U in de praktijk kunt aanschaffen.
Bij misvorming van de tenen kan de pedicure antidrukmiddelen of orthesen aanbrengen om de afstand tussen de tenen te vergroten, waardoor verweking niet opnieuw kan optreden.

Bij droge kloven wordt zoveel mogelijk overmatig eelt verwijderd, voornamelijk de randjes eelt van de kloven. Dit is belangrijk om het herstel van elasticiteit van de huid te bevorderen. Pas dan is genezing van droge kloven goed mogelijk.

Na deze behandeling zal u advies en richtlijnen krijgen om de huid intensief te verzorgen. Dit is noodzakelijk bij een huid die gevoelig is voor kloofvorming.

 

Likdoorns 

Een likdoorn, ook wel eksteroog genoemd, is een sterke eeltvorming op een klein gebied van de huid.

Het is een misverstand te denken dat een likdoorn een wortel heeft. Een likdoorn groeit van buiten naar binnen. Dat wil zeggen dat het gevormde eelt door de druk van de schoen op een kleine ruimte naar binnen wordt gedrukt in een kegelvorm. Door de kegelvorm, met de punt naar binnen, doet de likdoorn pijn als men er op drukt.

IK  kan deze likdoorn verwijderen. Als er aan de oorzaak niets wordt gedaan, bijvoorbeeld door het model of type schoen te veranderen, is het logisch dat zich op den duur weer een likdoorn vormt.

 

Schimmelnagels 


Een ontsierende aandoening, soms pijnlijk. Maar ach, eigenlijk valt er best mee te leven. Zo denken de meeste mensen. Schimmels zijn de aanstichters van deze zogenaamde ‘kalknagels.’ Gelukkig zijn schimmelnagels tegenwoordig prima te behandelen.
 

Hoe herkent u een schimmelnagel?

Bij schimmelnagels vertoont de nagelplaat verkleuringen zoals witte tot gele / bruinachtige strepen. De lengtegroei van de nagel is geremd en het gevolg hiervan is dat de dikte van de nagel toeneemt.
 

Hoe vaak komt het voor?

In Nederland lijdt naar schatting circa 26% van de bevolking aan een schimmelinfectie aan de nagels. Mannen en vrouwen lopen ongeveer een gelijk risico op het krijgen van schimmelnagels. De kans neemt toe naarmate men ouder wordt. Ook risicogroepen - bijvoorbeeld diabetici - hebben vaak last van schimmelnagels. De gevolgen zijn: last bij het lopen, pijn en een onnodig schaamtegevoel.
 

Hoe ontstaan schimmelnagels?

Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels heeft meestal een prima afweer tegen schimmels. Schimmels hebben het prima naar hun zin in slecht groeiende, vochtige of beschadigde nagels. Onder die omstandigheden kunnen schimmels zich gemakkelijk verspreiden. De sporen van schimmels bevinden zich overal in onze omgeving en we komen er dus eenvoudig mee in contact.

Vooral in gemeenschappelijke ruimtes zoals douches, zwembaden, sporthallen en sauna’s. Wanneer u daar op blote voeten rondloopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Als u vervolgens uw voeten onvoldoende afdroogt en bovendien overmatig transpireert, is de kiem voor een schimmelinfectie gelegd. U bent zelf dan weer een bron voor nieuwe infecties. Iemand met schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk blijven.

 

Hoe zijn schimmelnagels te voorkomen?

Het is een misverstand te denken dat schimmelinfecties ontstaan door slechte hygiëne. Wat kunt u zelf doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden:

 • gebruik niet te veel zeep en spoel zeepresten grondig af
 • desinfecterende zeep is niet effectief tegen schimmels
 • droog uw voeten zorgvuldig, vooral tussen de tenen
 • draag goed passende - leren - schoenen
 • wissel schoenen regelmatig
 • draag altijd slippers in openbare wasgelegenheden of sportruimtes.
 

Behandeling van schimmelnagels


Eerst stellen we vast aan de hand van een laboratoriumonderzoek of we te maken hebben met een schimmel.Sommige aandoeningenlijken op een schimmel infectie maar zijn het niet. We maken een biopt door een klein stukje van de nagel in te sturen.Bij een positieve uitslag kunnen we gaan behandelen.
Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf. Wanneer de nagel door schimmel is geïnfecteerd, kan deze infectie zich langzaam uitbreiden. De behandeling van een schimmelnagel verloopt moeizaam. De behandeling duurde vaak wel 6 tot 12 maanden. 

Naast de voorgeschreven middelen voor de huid en/of nagels moeten alle schoenen en sokken aan de binnenkant worden behandeld met een schimmeldodend middel. Uit voorzorg om te voorkomen dat schimmelsporen zich in de schoenen/sokken nestelen en zodoende herinfectie veroorzaken. Ondersteunende behandeling door de pedicure is van belang. Ik kan dikke en soms pijnlijke nagels dunner maken, wat de genezing bevordert.

 

Een geruststelling tot slot


Na behandeling met het voorgeschreven geneesmiddel kan het zijn dat u in eerste instantie een beetje teleurgesteld bent. U ziet weinig resultaat. Dit komt doordat er tijd nodig is, voordat de aangetaste gele delen van de nagel helemaal uitgegroeid zijn. Vooral de nagels van de grote teen groeien slechts enkele millimeters per maand. Na enkele maanden geduld groeit er echter weer een gezonde nagel die u geen last of pijn meer bezorgt.